Vind hier alle monumenten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12
Monumenten   -  
Het Hof / Regionaal Archief Dordrecht
X
• • • •

Beschrijving

Het Hof is van groot belang geweest voor stad en land. Hier is Dordtse, Nederlandse en religieuze geschiedenis gemaakt. De gebouwen rond het plein waren vanaf 1275 onderdeel van een kloostercomplex, destijds het grootste augustijnenklooster van de Noordelijke Nederlanden. In Dordrecht vestigden zich de eerste volgelingen van Sint Augustinus. De augustijner bedelmonniken aten in de refter (eetzaal) en sliepen in de dormiter (slaapzaal), aan de zijde met het torentje. Elders in het complex bevonden zich een bibliotheek, brouwerij, ziekenzaal, keuken en baarhuis, waar de doden opgebaard lagen.

Na een brand in 1295 werd op de plaats van het eerste klooster een nieuw klooster gebouwd, dat in 1512 ook door brand werd getroffen. Van de herbouw zijn nog delen terug te vinden, zoals de oostelijke kloostergang. Midden op het plein ligt een waterput en bij de kloostergang een wasplaats. Beide zijn in de hedendaagse bestrating zichtbaar gemaakt.

Politieke en staatkundige geschiedenis werd geschreven in 1572, toen de monniken het klooster hadden verlaten en in een van de zalen op last van prins Willem van Oranje de Eerste Vrije Statenvergadering werd belegd. De geheime vergadering leidde tot een georganiseerde opstand tegen de Spaanse bezetter en - onbedoeld – tot de prille vorming van de Nederlandse staat. Alle twaalf steden van Holland, uitgezonderd Amsterdam, en vertegenwoordigers van het ridderschap en prins Willem van Oranje kwamen hier samen. Met de Unie van Dordrecht (1575), waarin de eerste grondwet werd vastgelegd, was de Statenvergadering het begin van een zelfstandige Nederlandse staat.

Het Hof groeide uit tot residentie voor vorsten, landvoogden en andere hoogwaardigheidsbekleders. Willem van Oranje verbleef er niet alleen vaak, hij trouwde er zelfs. Honderden gasten woonden in 1575 zijn huwelijk met Charlotte de Bourbon en het daaropvolgende feest bij. Prins Maurits richtte er later zijn hoofdkwartier in. Vanuit het Hof leidde hij zijn militaire operaties tegen de Spanjaarden, zoals de verrassingsaanval met het turfschip in Breda.

Het Hofcomplex kreeg naderhand verschillende functies en werd gebruikt als vergaderruimte, schoollokaal, gymzaal, bakkerij, tekenruimte van het genootschap Pictura en diaconiezaal. Bij een grote restauratie in de jaren ’70 van de vorige eeuw is het gebouw hersteld in de staat waarin het eind van de zestiende eeuw verkeerde.

Adres

Hof 6
www.hethofdordrecht.nl

Bezoek

Op circa 500 meter loopafstand van intree Dordrecht.

Tip: open deze pagina op je telefoon, ga naar www.monumenten-dordrecht.nl/12

Toon route

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is Het Hof van Nederland gesloten.

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 10,-

t/m 18 jaar: gratis

CJP/cultuurkaart/studenten vanaf 19 jaar: € 4,-

Museumkaart/VDM/Rembrandtkaart/ICOM: gratis

 

Route

Loop vanaf intree Dordrecht rechtsaf het Achterom op, rechtdoor oversteken naar Sarisgang en het Statenplein. Steek dat diagonaal over en loop via de Hofstraat naar Het Hof.

Parkeren

U kunt het best parkeren in één van de parkeergarages aan de rand van de binnenstad.