Beschrijving
Zes eeuwen lang zijn er in Dordrecht munten geslagen. Een oorkonde van 28 maart 1283 is één van de oudste aanwijzingen dat de graaf van Holland dit privilege aan de stad verleende. Graaf Floris IV erkent daarin dat Willem van Hoorne en Altena het recht heeft op ‘achttien ponden jaarlijks, zoals die in onze munt te Dordrecht worden vervaardigd’. Tot 1806 sloeg de stad op deze plaats volgens exclusief recht de munten van Holland. Daarna gebeurde dat in Utrecht.
In 1366 besloot hertog Albrecht van Beieren een stuk grond aan te kopen en een munthuis te laten bouwen. Bijna twee eeuwen later, in 1555, wilde keizer Karel V het gebouw meer grandeur schenken. Hij gaf opdracht tot een grondige verbouwing. Het huidige gebouw met zijn poort is daar – zeker uiterlijk – een afspiegeling van. De Munt strekt zich uit van de voorzijde aan de Voorstraat tot de Doelstraat aan de achterzijde, over een lengte van meer dan 110 meter. Boven de deur van het muntmeestershuis is nog het wapen van Holland te zien in de vorm van een rode leeuw.
In voorspoedige tijden vergaarden zestien munters hier hun inkomen. Zelf werkten ze niet; dat lieten ze over aan knechten, die de baten afdroegen aan hun bazen. Een muntersplaats was erfelijk en werd als een goede bron van inkomsten gezien.
De komst van de Fransen, in 1795, en daaropvolgende bezetting luidden het einde in van de Dordtsche Munt als instelling. De werkzaamheden werden aanvankelijk voorlopig gestaakt. In 1806 werd het bedrijf definitief opgeheven. Koning Lodewijk Napoleon bepaalde dat er één Rijksmuntgebouw moest komen, uiteindelijk in Utrecht.
In 1828 werd het gebouw openbaar verkocht. De gelukkige was de heer M.G. van den Bank, die een groot gedeelte van de gebouwen weer doorverkocht aan scheepsbouwer Jan Schouten. Deze invloedrijke reder was in die tijd voorzitter van de vrijmetselaarsloge La Flamboyante. Na een aantal interne verbouwingen werd het gebouw op 16 maart 1837 door de leden van La Flamboyante in gebruik genomen. De vrijmetselaars komen nog altijd op vaste tijden in het achterste deel bijeen. De toonkunstmuziekschool vond ook een onderkomen in het muntgebouw. Leerlingen oefenden gedurende 150 jaar muziek.
Het muntteken van Dordrecht heeft altijd een vast kenmerk gehad: een roos. Op de koperen duiten begint het opschrift met een roos, op de achttiende-eeuwse duiten komt de roos boven de tekst HOLLANDIA voor.
Adres
Munt 5
Bezoek
Op circa 8 minuten loopafstand van intree Dordrecht.
Tip: open deze pagina op je telefoon, ga naar
www.monumenten-dordrecht.nl/14
Toegangsprijzen
Gratis toegankelijk
Route
Loop vanaf intree Dordrecht via het Achterom naar de Sarisgang en vervolgens het Statenplein. Sla linksaf de Nieuwstraat in, loop deze uit, aan het einde slaat u naar rechts af, de Voorstraat op, als u de Steegoversloot passeert, ziet u na circa 150 meter het Muntpoortje aan uw rechterzijde.
Parkeren
U kunt het best parkeren in één van de parkeergarages aan de rand van de binnenstad.