Beschrijving
De West-Indische compagnie opende in haar gouden jaren een huis in Dordrecht. Bewindvoerders beheerden er geld en goederen. Namens de W.I.C. veroverde Piet Hein de zilvervloot in het Caraibisch gebied (1628). Het pakhuis lag aan de Wolwevershaven. Later begon een koopman hier een suikerraffinaderij. In de gevel ziet men een in blauw papier verpakt suikerbrood. In 1645 werd hier schilder Aert de Gelder geboren.
Het uit 1735 daterende huis aan de Wijnstraat is in de barokke Louis XIV-stijl gebouwd in opdracht van suikerraffinadeur Frederik Wilkens, op de plek waar in de zeventiende eeuw drie huizen stonden, waaronder De Cull. De gemeente Dordrecht kocht De Cull in 1623 voor het opslaan van koopwaar voor de in 1621 opgerichte West-Indische Compagnie. Het kreeg en behield tot op heden de naam het West-Indisch Huis. In 1645 werd hier de schilder Aert de Gelder geboren, hij was een beroemde leerling van Rembrandt.
In 1686 vestigt er een suikerraffinaderij, die in 1698 verplaatst wordt naar de achterliggende panden aan de Kuipershaven. In 1951 vestigt zich, na een grondige verbouwing, een drukkerij in het pand. De tuin wordt verbouwd met een hal, waarin de drukpersen staan totdat de drukkerij eind jaren ’90 verhuist. Het West-Indisch huis en het suikerpakhuis De Compagnie (Kuipershaven 21) vormen nu één geheel. Het pand heeft een kroonlijst met voluutvormige consoles, een Mercuriuskop en hoornen van overvloed in het bovenlicht van de deuren en in het fries een suikerbrood (in blauwe papierwikkel). Bij de restauratie zijn diverse interieurdelen en bouwfragmenten hersteld: de zes dubbele buitendeuren aan de achterzijde, de schouw in de grootste woonkamer, het interieur van de eetkamer en beschilderde plafonds en betimmering in diverse kamers. Geheel intact zijn nog de zolderverdieping, de port-brisé deuren van de ‘kamer en suite’, schouw en proviandkasten in de keuken, de vestibule en het trappenhuis. Er zijn veel ornamenten en gestucte afbeeldingen te zien die passen in de barokke Lodewijk XIV stijl (1735-1740). Te bezichtigen zijn trappenhuis, hal, vier stijlkamers en historische keuken.
Adres
Kuipershaven 21
Website
Bezoek
circa 10 minuten loopafstand van Intree Dordrecht
Tip: open deze pagina op je telefoon, ga naar
www.monumenten-dordrecht.nl/18
Openingstijden
Permanent gesloten, alleen buitenkant is te bezichtigen.
Toegangsprijzen
Niet van toepassing
Route
Loop vanaf Intree via het Achterom naar het Bagijnhof. Ga linksaf de Visstraat in en sla na de Visbrug rechtsaf de Groenmarkt in. Vervolg deze weg naar de Wijnstraat. Na ongeveer 350m slaat u linksaf de Schrijversstraat in. Ga na 100m rechtsaf de Kuipershaven op en na 100m vindt u uw bestemming rechts.
Parkeren
Er kan in de nabije omgeving van het West-Indisch Huis betaald worden geparkeerd. Op loopafstand is de parkeergarage aan de Riedijkshaven beschikbaar.